VEELGESTELDE VRAGEN

WAT IS HET RESULTAAT?

Er is altijd een verbetering zichtbaar na de therapie, mits de helm de therapieperiode ook iedere dag zo'n 23 uur gedragen is. De resultaten van de redressiehelmtherapie zijn afhankelijk van verschillende factoren:

  • de ernst van de afwijking van de vorm van het hoofdje bij aanvang van de behandeling;
  • de leeftijd van de baby;
  • in hoeverre de delen van de schedel al aan elkaargegroeid zijn bij aanvang van de behandeling.

Net als bij een gebitsbeugel moet het helmpje steeds worden gedragen om effect te hebben. Als het helmpje niet de gehele dag gedragen wordt, zal het resultaat onvoldoende zijn en zal de scheefgroei niet voldoende gecorrigeerd worden.

HOE LANG DUURT DE THERAPIE?

Als het helmpje aangemeten is, volgt om de 4 weken een controle. Gedurende deze controles wordt nagegaan of en waar het helmpje aangepast moet worden. Omdat het hoofdje van uw baby groeit, zijn periodieke aanpassingen noodzakelijk. De duur van de therapie is zeer uiteenlopend.

Wel geldt een minimale leeftijd van 5 maanden voor het dragen van het helmpje. Wanneer uw baby 1 jaar wordt, vindt een evaluatiemoment plaats bij de behandelend arts. Naar aanleiding daarvan wordt bepaald of en in welke hoedanigheid verdere behandeling noodzakelijk is.

WORDT DE HELM VERGOED?

Met ingang van januari 2013 wordt de therapie niet meer vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeraars. Uitzondering hierop is de behandeling van craniosynostose (het vroegtijdig sluiten van één of meer van de schedelnaden). In dat geval valt de therapie onder medisch specialistische zorg en wordt deze nog wel vanuit de basisverzekering vergoed

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de therapie vanuit het aanvullende pakket. Centrum Orthopedie Rotterdam heeft met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten en adviseren u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om na te gaan welke regels voor u van toepassing zijn. De kosten van redressiehelmtherapie bedragen bij Centrum Orthopedie Rotterdam €1.050,- inclusief BTW. Neem contact op voor meer informatie.

HOE VAAK MOET IK MET MIJN KINDJE OP CONTROLE KOMEN?

De controles zijn 1x per maand. Indien er zich drukpunten ontwikkelen op de schedel van uw baby, dan kunt u te allen tijde langskomen voor een extra controleafspraak.

VAN WELK MATERIAAL IS HET HELMPJE GEMAAKT?

De binnenkant van het helmpje is bekleed met polyethyleen foam (schuim- plastic) en wordt gemaakt volgens de regelgeving van de CE-markering. Omdat het helmpje voorzien is van een soepele en naadloze voering wordt een optimaal draagcomfort voor uw baby gegarandeerd. Dankzij een technisch zeer goed sluitingssysteem ontstaan geen openingen. Het helmpje bevat geen kinbandje, waardoor verstikkingsgevaar voorkomen wordt. Vanzelfsprekend vormt het helmpje geen belemmering voor de normale groei.

MAG DE HELM AF IN BAD?

Ja, bij het in bad gaan van het kind mag de helm af.

© Centrum Orthopedie Rotterdam 2013